SOBOSLIKARSTVO

 

Kot lahko že iz same besede razberemo, je soboslikarstvo tista dejavnost, pri kateri v prostoru popestrimo belino sten, bodisi s poslikavami, bodisi z večbarvnim beljenjem… pri čemer ima domišljija prosto pot. Soboslikarstvo je uvrščeno med pleskarska in slikopleskarska dela, ki jih opravljajo različni mojstri. Soboslikarstvo zajema poslikavo stropov in sten, pri čemer je površina zid iz malte, lesa, kamna, mavca ali opeke.

Barve, ki jih najpogosteje pri soboslikarstvu uporabljajo, so navadno apnene, poldisperzijske in disperzijske barve. Mojstrom so pri slikanju ornamentov in različnih motivov, tudi ponavljajočih se, v veliko pomoč različne bordure in šablone. Barvanje površin pa lahko poteka tudi kot ročno izvedeno dekorativno slikarsko delo. Pri tem mora biti mojster, ki jih izvaja, tudi malce umetnika, saj paleta in čopič zahtevata precejšno mero natančnosti, iznajdljivosti in domišljije; morda nekoliko več kot šablona in valjar.

Poslikava sten, s katero se ukvarjam sam, je prav tako podzvrst soboslikarstva, vendar ni ravno tipična, saj, za razliko od sicer lepih, a včasih enoličnih in monotonih šablonskih vzorcev, poslikava na steno dovoljuje veliko več svobode in je dosti bolj prosta in razgibana. Ne drži se določenih togih pravil, ki so značilni za soboslikarstvo. Zaradi tega jo, brez slabe vesti, uvrstim med umetniške vrste, le da platno, na katerega sicer slikamo, zamenja zidna površina. In slika, ki jo na steno sicer obesimo, postane del nje in del prostora, ki ga krasi.

 

Cena beljenja: 2,5€/m2

Cena kitanja: 2,5€/m2

Zaščita: 0,5€/m2

Impregnacija sten (emulzija): 0,7€/m2