O AKRILNIH BARVAH

 

Za poslikave na stene uporabljam akrilne barve Louvre, ki so namenjene prav temu, poleg tega pa so primerne tudi za druge površine, ki pri mojem delu najbolj pridejo v poštev: lakiran in nelakiran les, keramika, knauf, plastika...

Barve se hitro sušijo, navadno nekaj minut, če je nanos debelejši pa nekoliko dlje. Nimajo neprijetnega vonja, niti ko so še mokre. Svežo barvo je mogoče mešati z vodo, ko pa se posuši, postane odporna na vodo, zaradi česar jih lahko uporabljamo tudi v kuhinji, kopalnici… Tako se v primeru, da se poslikava umaže le-to preprosto obriše z vlažno čisto krpo. Akrilne barve so dolgo obstojne in ne zbledijo ali porumenijo, saj vsebujejo posebne mineralne in organske pigmente. Barve se med seboj dobro mešajo, tako da omogočajo široko barvno paleto. Na posušeni sliki se naredi rahel svilnat lesk, kar ustvarja videz trajne svežine.

Barve omenjene blagovne znamke so med boljšimi in kakovostnejšimi na tržišču.

 

ČOPIČI


Za nanos akrilnih barv so najprimernejši čopiči, lahko tudi posebni valjčki. Čopič mora biti kakovosten, saj nekvalitetnim med risanjem rade odpadajo ščetine. Pomembno si je zapomniti, da se dober čopič po uporabi še izboljša, ker se konica zaobli. Za akril naj bi bili najboljši čopiči iz posebnih, visoko kvalitetnih mešanic umetnih snovi ali iz mešanice orel.