O BARVAH

 

Svet okoli nas ni črno-bel. Je lep in pisan in se nam ponuja v množici različnih barv. S človeškim očesom zmoremo razlikovati med najmanj 2000 različnimi barvnimi odtenki in tudi te v mnogih različnih zvezah. Človek barve uporablja in se z njimi tudi izraža; služijo nam kot pripomoček pri komunikaciji in pomagajo kot sredstvo za spreminjanje (počutja, okolice…). S pomočjo barv tudi razkrivamo svojo duhovno in kulturno naravnanost. Svet okoli sebe lahko z barvami obogatimo, estetsko urejamo in si ga prilagodimo glede na lastne potrebe in želje. Dobro pa je tudi nekaj vedeti o barvah, da si klime, v kateri bivamo, ne skvarimo.

Dr. Anton Trstenjak velja za enega začetnikov in vodilnih strokovnjakov (v svetovnem merilu) na področju pomena barv za človeka in njegovo interakcijo s samim sabo in z okolico, v kateri biva. Prav tako pa so se ljudje že v preteklosti zavedali pomena barv in so jih skladno s tem tudi uporabljali. Tako, denimo, imajo v azijskih kulturah barve skrite pomene in se morajo znati uporabljati v pravem razmerju in za prave priložnosti. Če je, recimo, trgovec pri okrasitvi stojnice uporabil napačno barvo, ljudje pri njem niso hoteli kupovati. Poganske kulture so simboliko barv uporabljale predvsem pri različnih obredih, Indijanci pa so barve uporabljali za obredno risanje po telesih, zgodbe in metaforiko.

Nekatere vede, kot je denimo feng shui, močno poudarjajo moč barv in njihov vpliv na prostor in posameznika.

 

BARVE IN PROSTOR


Pri opremi bivalnih prostorov igrajo barve odločujočo vlogo. Vsiljive in močne barve prostor optično zožijo, nasprotno pa dajejo mirne in nevsiljive barve občutek prostornosti. Hladne barve (modra, bela, nekateri odtenki zelene, vijolična…) so nevsiljive, zato se za »širjenje prostora« raje odločamo za njih, kakor za tople barve (rdeča, rumena, oranžna, rjava…). Temne barve delujejo kot težke, zato nas lahko potlačijo, medtem ko so svetle barve lahke in nas dvigajo. Težke barve so tiste, ki vsebujejo nekaj črne ali rdeče. Ker se nas barve dotaknejo, je pomembno, da se za svoj bivalni prostor odločimo za tiste barve, ki nas božajo, namesto da bi nas pikale, da nas grejejo, namesto hladijo. Določena barva lahko na temnem ozadju izgleda svetlejša, kot ne svetlem ozadju. Izbira barve pa je zagotovo odvisna od atmosfere, ki jo želimo v nekem prostoru ustvariti.

 

PSIHOLOŠKI UČINKI BARV


Poleg fizikalnih lastnosti barv imajo barve tudi psihološki učinek na ljudi. Nekateri barve uporabljajo kot dopolnilo pri zdravljenju nekaterih bolezni, saj naj bi vsaka barva koristila nekemu organu ali lajšala simptome določene bolezni. Zagotovo pa barve precej vplivajo na človekovo počutje, vedenje, pojmovanje okolice in interakcijo z le-to, saj je človek v precejšnji meri vizualno bitje. Kdor ima, recimo, rad neko barvo, sprejme tudi njene lastnosti, ki so hkrati njegove osebnostne lastnosti.

 

BARVE IN OTROCI


Barve lahko ustvarijo zelo prijetno okolje in v prostor vnesejo pozitivno vzdušje. Ravno zato so barve otrokom zelo všeč in močno tudi vplivajo nanje. Otroke najbolj pritegnejo žive barve, še zlasti dojenčke, ki tako barvo najlažje opazijo, pri čemer izstopajo vse tri naravne barve: modra, rumena in rdeča. Vendar je tu potrebna previdnost, saj bi živo pisana otroška soba malčka hitro vrgla iz tira in ga naredila nemirnega, zaradi stalne izpostavljenosti močnim barvam. Zato se za opremo prostora in poslikavah na steno raje odločajmo za umirjene in pastelne barve, razen morda pri igralnem kotičku. Strop naj bi v vsakem primeru ostal bel. Možne so tudi kombinacije, kjer je spalni del sobe poslikan z umirjenimi barvami, pri igralnem delu pa lahko uporabimo živahnejši spekter.

Dojenčke poleg človekovega obraza najbolj pritegnejo kontrasti, predvsem črno beli. Kasneje, po nekaj mesecih, je že sposoben ločevanja različnih vzorcev, velikosti in barv. Nekje po 4. mesecu starosti pa že lahko loči podobne si barvne odtenke.

V prostoru, kjer se otroček zadržuje najdlje, je potrebno izbrati take barve, ki mu zagotavljajo toplino in varnost. Pri otrocih, ki niso več dojenčki, je dober pokazatelj njegovega počutja miren in sproščujoč spanec. H kateremu lahko prispevajo tudi pravilno izbrane barve.

Za stene otroških sob naj bi bili najbolj primerni odtenki vijolične in modre, odtenki v barvi kože, rožnati in marelični odtenki ter nekateri odtenki zelene. Dodatki so lahko močnejših barv in mnogoterih odtenkov. Pretirano živahnega otroka lahko umirimo s hladnimi barvami, vase zaprtega in izoliranega malčka pa lahko spodbudimo z nekaj toplejše barve. Zelo univerzalni in primerni so skoraj vsi pastelni odtenki.

Tudi kreativnost lahko spodbujamo; predvsem s svetlimi modrimi toni, turkizno in modro – vijolično. Izogibati se velja sivi barvi.

 

BARVE, NJIHOV POMEN in VPLIVI


RUMENA barva je barva sonca, svetlobe in optimizma, ki poživlja, aktivira in osvobaja pred strahovi. Ohranja budnost in ima spodbuja koncentracijo, simbolizira ustvarjalnost in modrost. Spodbuja motoriko, njena pomembna lastnost pa je komunikativnost (razlog, zakaj so poštni nabiralniki rumene barve).

Na zidovih in drugje v stanovanju ima pozitiven učinek na počutje

Najbolj vpliva na dihalne organe, pomaga pri zdravljenju psihonevroz, zvišuje krvni pritisk, pospešuje pulz in veča hitrost dihanja. Ugoden vpliv ima na živčevje.

Najpogostejši odtenki rumene so: motna rumena (umirjanje, razmišljanje), živa rumena (živahnost, drznost, sproščenost), olivna rumena (mračnost razpoloženja), citron rumena (budnost, živahnost, čilost, izpopolnjevanje).

ORANŽNA barva kar vpije po življenju in veselju, saj je mešanica rdeče -toplota in rumene -življenje. Simbolizira delavnost in kreativnost, pa tudi veselje zrelost in rast. Je pravo nasprotje modre barve in je sproščujoča.

Zato je zelo primerna za prostore, v katerih želimo vzpodbuditi prijetno in toplo vzdušje. Spodbuja tudi apetit in naj bi pomagala pri jutranjem vstajanju.

Oranžna krepi pljuča, trebušno slinavko in vranico in spodbuja delovanje srca. Pospešuje prebavo, dviga apetit, lahko bodisi pomirja ali pa vznemirja. Ta barva lahko ustali čustva, nekatere posameznike pa lahko zamori.

Vsi oranžni odtenki imajo enak pomen in vpliv, odvisen le od prevladujoče komponente (rumena ali rdeča).

RDEČA je signalna barva, barva strasti, vitalnosti, prodornosti. Spodbuja intelektualni razvoj in aktivnost. Preveč rdeče lahko škodi, saj naj bi odvračala od mirnega spanca, če je rdeče v našem okolju preveč, je pa tudi vznemirjajoča in kaj hitro postane nadležna.

Zato je pri uporabi rdeče v prostoru potrebna zmernost. V nasprotju pa prižgana rdeča luč v sobi ustvarja toplo vzdušje.

Rdeča povečuje mišični tonus, pospešuje pulz, viša krvni tlak, pospešuje krvni obtok, izločanje adrenalina in delovanje jeter. Poglablja dihanje. Lahko tudi povzroči glavobol, ni pa primerna za hitro jezljive in čustveno nestabilne osebe.

Najpogostejši odtenki rdeče so: karmin (temno rdeča, tekmovalnost, načelnost), škrlatna (živahnost, nestanovitnost, tudi sovražnost), magenta (tipična rdeča, trdnost, uspešnost, samozavest, volja), oranžno rdeča (čutnost, impulzivnost).

RDEČA PRI OTROCIH: je zelo priljubljena. To je pokazatelj dobrih odnosov s starši in drugimi otroci, hiperemocionalnosti in še ne prikrite agresije.

MODRA je barva miru in harmonije, zato deluje izredno sproščujoče. Je barva zrelosti, razumskosti, visokih vrednot, natančnosti, sposobnosti… Je med bolj priljubljenimi. Nekoč je veljala za tipično žensko barvo.

Modro pohištvo (denimo kavč) se priporoča osebam s stresnim vsakdanom in tudi zmanjšuje apetit. Modra simbolizira oddaljenost, prosojna modrina optično veča prostor.

Mnenja o vplivu modre na človekovo fiziologijo so še deljena. Pospeševala naj bi izločanje adrenalina in insulina, upočasnjevala ritem srca in umirila dihanje. Opazovanje modre barve pomirja centralno živčevje, omogoča pa tudi dobro koncentracijo, včasih tudi sanjavost.

Najpogostejši odtenki modre so: azurna/nebesno modra (plemenitost, ekstrovertiranost), ledeno modra (estetika, tradicionalnost, priljubljena je v puberteti), pastelno modra (nežna, sentimentalnost, nega), mornarsko modra (zvestoba, zanesljivost, zaupanje), temno modra (polnost, vrednote, pripadnost), indigo/ultramarin (altruizem, naklonjenost).

ROZA je barva ljubezni, topline in nežnosti. Roza kar pritegne ljubeznivost. Nekoč je veljala za tipično barvo za dojenčke fantke, danes pa jo pojmujemo kot dekliško barvo.

VIJOLIČNA je barva domišljije, izraža ekstravagantnost in neomejenost. Pričara lahko razkošje in skrivnostno vzdušje, vendar jo je potrebno jemati s pravo mero. Izraža tudi veličino in pomembnost, a tudi posebnost in izobčenost. Ker je mešanica modre in rdeče, je tudi barva mešanih občutkov.

Vijolična barva lahko izzove potrtost, hrepenenje in melanholijo.

Najpogostejša vijolična odtenka sta lila (vijolična + bela, potrpežljivost, trpljenje), in purpur (barva kraljev, ošabnost, ceremonialnost)

ZELENA je najbolj naravna barva in simbolizira harmonijo.. Je barva vegetacije, povezujemo jo z naravo, simbolizira življenje, mladost, neizkušenost, pa tudi pomlad in svežino. Je prijetna in precej nevtralna, zato dobi pravi prizvok v kombinaciji z drugimi barvami; kombinacije z modro in belo dajo zeleni pozitivno naravnanost, kombinacija s črno, rumeno in vijolično pa negativnost.

Ker deluje pomirjujoče je najprimernejša za kopalnice in spalnice; lahko tudi v obliki rastlinja

Ima nasprotne učinke kot rdeča, znižuje krvni tlak, umirja živčni sistem in migrene, vzpostavlja osebno ravnotežje, odpravlja izčrpanost in nespečnost, ter širi kapilare.

Odtenki zelene, ki se največkrat pojavljajo, so: majsko zelena/sveža rumenkasto zelena (poštenost, previdnost, duhovnost), smaragdno zelena (moč, bogastvo, energičnost, čustvenost), olivno zelena (bolj negativna, šibkost, motnost, izmikanje), jabolčno zelena (bolj prijetna kot olivna zelena, prelahkotnost, pretirano čustvovanje), pastelna zelena (zelena + bela, prefinjenost, neizpostavljanje), morsko zelena (nevoščljivost, zvijačnost), modrikasta pastelno zelena (budnost, pozornost, volja, vztrajnost, upornost).

RJAVA je topla barva, ki se nahaja povsod okoli nas, deluje prijetno, skoraj materinsko, zaščitniško in domače. Barva je, tako kot zelena, najpogostejša barva v naravi. Sicer je rjava manj priljubljena barva, saj jo pogosto povezujemo s telesnimi izločki, blatom, zemljo in odmrlimi rastlinami. Lahko deluje tudi precej povprečno, celo zdolgočaseno in simbolizira prilagojenost ter staranje predmetov.

Odtenki rjave so največkrat: svetlo rjava (sožitje, materialne dobrine; bolj kot se približuje oker/beige barvi, bolj asociira na zlato), temna rjava (jasna presoja, pikolovstvo, posvetnost, sebičnost), rdeče-rjava (umirjenost, pasivnost, sprejemanje, odnos do telesa), kostanjeva rjava (načrtnost, upornost, globina, moč).

RJAVA PRI OTROCIH: ta barva med otroci ni preveč priljubljena, razen morda, če so izpostavljeni pretirani higieni in negi.

ČRNA je barva negacije življenja in svetlobe, ki jo mnogi povezujejo z negativnim, z žalovanjem. Črna barva je tudi najbolj formalna barva in barva ponosa ter elegance, označuje moč in skrivnostnost. V naravi črne praktično ni, je le črnikasta (premog, nekatere vulkanske kamnine).

V bivalnem prostoru lahko večja količina črne deluje dušeče in mračno, barva namreč odvaja energijo, lahko paralizira in krepi depresivna stanja. Zato je v prostoru in tudi na stenah s črno barvo potrebno biti previden; primerna je le za nekatere dodatke in popestritev manjših površin, kar lahko deluje tudi zelo dobro.

SIVA je mešanica med belo in črno. Je barva pepela in megle. Ponazarja lahko zdolgočasenost, pa tudi otožnost in žalost. Med vsemi barvami je najmanj izrazita, lahko pa deluje tudi zelo neprijetno, zlasti v temnejših odtenkih. Poleg svoje turobnosti, negotovosti, minljivosti siva barva ponazarja tudi točnost, refleksivnost in teorijo.

Tako kot pri črni barvi je siva primerna le za popestritev manjših detajlov.

BELA je barva jasnosti in je kot valovanje mešanica vseh treh naravnih barv: rumene, rdeče in modre. Zaradi tega se na belo večinoma odzivamo pozitivno. Simbolizira jasnost, nedolžnost in čistost, pa tudi nov začetek, rojstvo. V povezavi z rahlimi modrimi odtenki deluje zelo hladno. Je tudi simbol božanskosti, popolnosti, ponosa, dobrote in večnosti.

Belo stanovanje je svetlo, izgleda prostorno, vendar veliko beline izgleda pusto, sterilno in skoraj bolnišnično, zato se priporoča, da bele stene krasijo poslikave, posterji ali uokvirjene slike.

BELA PRI OTROCIH: bela je pri otrocih priljubljena, saj bela ne ločuje med realnim in domišljijo; je barva domišljije. Pretirana navezanost na belo pa pri otrocih lahko opozori na slabo vključenost v okolico in beg pred osamljenostjo.


Več o barvah najdete na spodnji povezavi

Vse o barvah